Egy teljesen szubjektív zenei blog

Kísérletezős zenei blog

Kísérletezős zenei blog

Lucifer (Mort Garson) - Solomon's Ring /1971/

2021. január 08. - ubk

Üdv mindenkinek az Új évben!

A mai napon egy igazi zenei ritkaságot veszünk, az 1971-ben megjelent Lucifer álnéven kiadott, Kanadai Mort Garson Solomon's Ring számát. Ez egy nagyon régi, ha úgy tetszik, ősi moog szintetizátoros zenei mű:

   


Mort Garson 1924 július 20.án született a kanadai Saint John-ban. Fiatal korában New York-ba költözött, ahol zongorán tanult, majd a II.-ik világháború legvégén behívták őt is katonai szolgálatra.
A békeidőben tovább folytatta a zenei tanulmányait, és mindent kipróbált amit lehetősége engedett, így zeneszerző, hangmérnök és karmesteri tapasztalatokat is szerzett az évek során.
A hatvanas évekre már elismert és sikeres dalszerző komponista lett, sok befutott dallal és feldolgozással.

mort_garson.jpg1967-ben megvette 15.000 dollárért az első Moog szintetizátorát, mondhatni az egyik első példányt a legendás billentyűs hangszerből.
Az akkori korban nagyon újszerű hangszerről és zenei útkeresésekről Tom Holmes mondta: "Senki sem tudta, milyen irányba menjen. A Moog szó szerint nem mellékelt kezelési útmutatót." 

Ehez a korszakhoz kellett Mort Garson is, aki a Black Mass albummal és a rajta szereplő Solomon"s Ring-gel egy érdekes hangulatot tudott varázsolni a Moog szintetizátor karcos hangjaival.
A legjobban talán a korai Tangerine Dream albumainak a hangulata köszön itt is ránk, ám ennek is van egy külön aromája. 
Sok szót nem érdemes erről írni, meg kell hallgatni, és érdemes elfilozofálni, mi lett volna ha a Moog és a szintetizátorok világa nem a technikai újítások és később a diszkózenék hangszóróin köszön vissza, hanem a Black Sabbath -hoz hasonló zenékben tűnik fel, miközben a szoba közepére rajzolt pentagrammában ülve hallgatjuk a zenét egy szobában, ahol egy koponyára rakott gyertya világítja csak be a sötét szobát.
Ez a szám és az album természetesen NEM sátánista témájú, de a hangulat inkább abba az irányba mutat, ellenben pl a Kraftwerk letisztult, robotizált világával.
Aki szereti a korai szintetizátoros zenéket, és a Moog hangját, annak mindenképpen érdemes belehallgatnia, mert egy ritka és különleges mű. Magával ragadó hangulata van, az biztos :)

Mort Garson 2008 januárjában hagyott itt minket, 13 évvel ezelőtt. Evvel a poszttal is emléket szeretnék állítani e nagy zenei Úttörő előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiszene.blog.hu/api/trackback/id/tr6116377042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása